Is een BKR registratie een ramp? Voor 95% van de aanvragers niet…

Asian couple planning for the investment
Hoor jij ook wel eens: “Ik heb een BKR registratie. Een financiering krijgen is onmogelijk voor mij. Waarom doen ze eigenlijk zo moeilijk. Ze ontnemen mij mijn kansen om te ondernemen.” Maar hoe zit het nou met jou? Weet jij of je een BKR registratie hebt? Weet jij hoe een BKR registratie werkt en of dit gevolgen heeft voor jou bedrijf?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Allereerst zijn er 11 miljoen Nederlanders met een BKR registratie. De kans dat jij een registratie hebt is dus vrij groot. Daarmee zal een registratie dan ook niet meteen een ramp zijn, toch? Wanneer is dat nu wel het geval?

Wat doet het BKR nu eigenlijk?

Het BKR registreert schulden van consumenten boven de € 250. Denk aan:

  • persoonlijke leningen
  • creditcard
  • limieten op je betaalrekening
  • telefoon, als deze op afbetaling is
  • private lease

Het doel daarvan is om consumenten te beschermen tegen teveel schulden. Als jij een nieuwe financiering wilt, wordt het BKR altijd geraadpleegd. Want als je al bij 10 andere kredietinstellingen een schuld hebt lopen. Dan zou je problemen kunnen krijgen met terugbetalen. En dat wil je zelf niet, maar ook een financier niet. 

Niet alle schulden staan bij het BKR vermeld. Studieschulden (DUO) en onderhandse leningen (bv. tussen familieleden) worden niet vermeld. En ook de hypothecaire lening op je woning zie je niet terug.

Positieve en negatieve registratie

Ik vind het goed dat er een schuldenoverzicht is. Het is een bescherming zodat  mensen geen schulden krijgen die ze niet terug kunnen betalen. En zolang alle afspraken over terugbetaling worden nagekomen is er ook niets aan de hand. Dit noemen ze een positieve registratie. 95% Van de geregistreerde Nederlanders heeft die.

Het wordt anders als de afspraken over terugbetalen niet goed worden nagekomen. Dan krijg je een code. Dit noemen ze een negatieve registratie. Nu moet je niet denken, dat je bij de eerste de beste keer dat je een dag te laat bent met terugbetalen, een code krijgt. Dit gebeurt als je een achterstand van meer dan 90 dagen hebt. En voor een code wordt toegevoegd zal de financier altijd aan jou vertellen dat hij een code doorgeeft naar het BKR. Vaak is er dan nog tijd om tot een oplossing te komen. DOE DIT DAN OOK !!!!  De financier geeft de code door aan het BKR. Het BKR registreert deze en laat leningen en codes 5 jaar lang staan. 

De hypotheeklening op je huis heeft een bijzondere positie. Deze wordt pas gemeld als er een achterstand van meer dan 120 dagen is. Dus totdat je een code krijgt is een hypotheekschuld niet zichtbaar.

Maar hoe zit het nu zakelijk?

Zakelijke schulden worden niet geregistreerd bij het BKR. Maar, vraag je je dan af, als dat zo is, waarom hoor ik dan van die gekke verhalen. Dat komt omdat financiers ook kijken wat jij in privé (als consument) aan schulden hebt en hoe je betaalgedrag is. Je betaalgedrag als consument wordt gezien als een voorspeller voor je zakelijke betaalgedrag. 

Daarom is een code (negatieve registratie) voor financiers een seintje om terughoudend te zijn. Als financier leen je geld uit. En je verwacht dat dat het weer terugkomt. Dat leen je het liefst uit aan iemand die zijn afspraken goed nakomt. Die te “vertrouwen” is.

Wat als ik nu een financiering nodig heb voor mijn bedrijf?

Zorg dat je weet of je een negatieve registratie hebt. Dit kun je navragen bij het BKR. Heb je geen code dan is dat positief. Als je wel een code hebt is betekent dat niet per definitie dat je geen geld krijgt. Maar zorg er dan wel voor dat je het van te voren verteld aan de financier. Anders verras je hem en zal hij meteen terughoudend zijn. 

In de basis maakt het niet uit welke ondernemingsvorm (BV, eenmanszaak, maatschap, vof)  je hebt. De uiteindelijke eigenaar (en dat is ook bij een BV constructie altijd een natuurlijk persoon) die verantwoordelijk is voor een onderneming, wordt altijd BKR getoetst.

En wat als je nog vragen hebt?

Geen probleem. Ik help je graag op weg. Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Heel veel succes met de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf!!!

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Dit is een sessie van 30 minuten waarbij ik je op weg help naar de juiste financieringsvorm voor jou bedrijf

Meer artikelen

Asian couple planning for the investment
Geld Tips

Is een BKR registratie een ramp? Voor 95% van de aanvragers niet…

Hoor jij ook wel eens: “Ik heb een BKR registratie. Een financiering krijgen is onmogelijk voor mij. Waarom doen ze eigenlijk zo moeilijk. Ze ontnemen mij mijn kansen om te ondernemen.”
Maar hoe zit het nou met jou? Weet jij of je een BKR registratie hebt? Weet jij hoe een BKR registratie werkt en of dit gevolgen heeft voor jou bedrijf?

Lees verder »
People checking bankbook isolated on white table
Geld Tips

5 Tips die je vandaag nog Geld Opleveren

Is jou dat nu ook wel eens overkomen? Dat je iets extra’s voor je bedrijf hebt
gekocht en achteraf bleek dat dat niet zo slim was. Je dacht dat je genoeg geld
op je bankrekening had staan, maar……. Je hebt even geen rekening gehouden
met die grote order waar meer inkoop voor nodig is. Of wel met het
vakantiegeld, maar niet met de bijbehorende werkgeverslasten. Oeps…..

Lees verder »